Utusan Online Headline Animator

Rabu, 1 Julai 2009

PERWIRA BANGSA

ANDA ADALAH PERWIRA BANGSA, KERANA SANGGUP UNTUK MEMPERTAHANKAN BANGSA DARI TERUS DIHINA OLEH BANGSA YANG DIANGKUT OLEH PENJAJAH.

1 ulasan:

 1. Barang siapa yang kata denda tu murah, makna kata orang yang Pemuda UMNO pi serang tu pun murah jugak - tak dak harga. Betul macam Pendikar Gunung Keriang tulis! Lojiknya ada.

  Denda yang dikenakan kepada 2 Pemuda UMNO tu sama nilai dengan denda orang curi telor ayam. Telor ayam hak kemuruk pulak tu! Kalau curi pun jual tak laku! Kena tangkap kerana curi telor ayam kemuruk, denda tak berapa duit. Kalau kena penjara pun paling lama 2 hari.

  Adillah denda yang dikenakan ke atas 2 orang Pemuda UMNO tu. Serang orang tak dak harga, maka denda pun murah. Kalau tak faham lagi, ini satu lagi contoh aku bagi. Jenis "Pendikar Luang Luas" ni payah nak faham. Kena terang betul-betul baru nak faham!

  Kalau kereta kita langgar motor cabuk, kena bayar gantirugi kat tuan dia pun murah. Tapi kalau kereta kita langgar kereta mahal, siaplah badan pasai gantirugi dia mahal.

  Faham dak kot? OK!

  Benggali 'murtad' (pasai tak pakai 'serban') mana ada harga? Minta maaf la pasai guna perkataan ini. Pasai dah selak semua dah dalam kamus Dewan, tapi tak jumpa istilah lain sesuai. Mungkin masa Kamus Dewan dibuat, belum ada Benggali yang tak pakai 'serban'.

  Yang hairannya, masih ada lagi seekor dua Melayu yang masih nak kibas pungkur Benggali tak dak harga ni. Depa marah kat Pemuda yang pi serang Benggali tu, macam Pemuda tu serang Tok Wan depa!

  Aku tak tau nak kata depa ni jenis Melayu apa. Pun aku belek lama juga dalam Kamus Dewan, tapi tak dak istilah nak bagi kat depa.

  BalasPadam